Thursday, June 26, 2014

Моят избор - фотоапарат Sony NEX 3


Омръзнало ви е от компактни цифрови фотоапарати или просто се чудите какъв фотоапарат да си изберете? Верно е, че има много модели в днешно време и изборът никога не е бил по-труден. Аз обаче ще проявя пристрастност и ще споделя за един конкретен модел - Sony NEX 3. Да приемем, че си търсите фотоапарат втора ръка, но не искате да е от типичните "сапунерки" - компактните, но пък искате да е претъпкан с функции и естествено да прави чудни снимки и HD видео. В такъв случай, Sony NEX 3 е едно интересно предложение. Втора употреба към настоящия момент се намират в ценовия диапазон между 300 и 450 лв.  Този модел е от така наречените "безогледални фотоапарати". Тъй като на практика е SLR тоест цифров фотоапарат със сменяем обектив (можете да заменяте с друг според нуждите си) с много компактни размери.  Ако приемем за факт, че големината на сензора е от значение за всеки фотоапарат, при NEX 3 той е с обичайната за SLR големина и стига да си поиграете с настройките и да поснимате в различни условия, ще бъдете очаровани от възможностите му.
Тъй като безогледалните фотоапарати са все още нов и недостатъчно развит сегмент, изборът на обективи за тях не е толкова богат и съответно цените на обективите са на този етап твърде високи. Но, ако нуждите ви не изискват смяна на обектива, то стандартния 18-55 mm. е един чудесен избор. Със NEX 3 ще останете изненадани от супер бързия автофокус, качеството на снимките при всякакви условия включително при слаба осветеност, например привечер или в стая със слабо осветление.

Подвижния LCD екран дава възможност да правите ефектни снимки от ниско например. В горната си част има конзола за закрепване на светкавица (включена обикновено в комплекта) или визьор (закупува се отделно). Също така бихте могли да правите добри макро снимки, портретни и "селфита" :) със замъглен заден фон, снимки на движещи се обекти, пейзажни снимки и разбира се видеоклипове с HD резолюция. Възможност за снимане освен на единичен режим, но и "бърст" серия от снимки. Един чудесен фотоапарат за семейни снимки, за излети а и за работа, с качество на SLR, но с компактни размери. Разбира се можете да се обзаведете също и с различни филтри за този модел. Работи с литиево-йонна батерия и можете да направите доста снимки с пълна батерия, лошото е, че дисплеят харчи доста енергия, затова не е зле да намалите яркостта от настройките, когато е нужно.
Пропуснах да спомена за функцията HDR! Ако се справяте с английския, този линк ще ви изясни какво е това, в случай, че не знаете.

А след това ще намерите за много полезни вградените възможности за снимане в различни режими. Може също снимане в RAW. Ако сте се сдобили вече с такъв фотоапарат проверете дали сте обновили софтуера до последната възможна версия.
Малко снимки от мрежата правени с този модел




На долния линк ще намерите още снимки правени с този модел и качени от потребители във фотоплатформата Flickr.com
Снимки с фотоапарат Sony NEX 3


Tук пък можете да закупите подобен актуален апарат от Сони при това на много добра цена.

5 удачни решения за компактен цифров фотоапарат

Aко е вече време за подмяна на стария ви фотоапарат, тук в Какво, къде ще опитам да направя подбор с 5 от успешните компактни цифрови фот...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...