Friday, June 27, 2014

Amazon Fire - телефон от ново поколение


Наскоро Amazon обяви пускането в продажба на своя телефон Fire. От доста време се говореше за този телефон и ето че вече е факт. Да хвърлим един поглед
4,7 инчов екран, 720p резолюция, процесор Snapdragon 800 chipset и 13 MP камера.
Интересните функции
Dynamic Perspective/ Динамична перспектива 3D

Една от отличителните новости въведени в този телефон е динамичната гледна точка. Какво е това? Всъщност е сложна система, която включва четири камери и софтуер за следене на лицеви реакции/изражения. Функцията дава възможност за пресъздаване на 3D визуални ефекти и изображения.

Dynamic Perspective/ Динамична перспектива
 
Gesture Control / управление чрез жестове

Някои телефони и приложения вече са експериментирали с жестов контрол, като например включване на телефона или приглушаване на звъненето. Fire, обаче отива по-далеч. Тъй като разчита на четири камери за откриване и разпознаване на лицеви изражения, той може да прави неща като скролиране на текст чрез накланяне на екрана или други подобни действия. Теза нововъведения, обаче със сигурност ще затруднят в началото, поне докато свикне човек.
 

Carousel / Въртележка

Въртележката е еквивалентът на началния Android екран, в който разглеждате наличните си приложения. При Fire иконите на приложенията са по-умни и могат да покажат информация, без да се изисква стартиране на приложението.


FireFly 

Това е имаето на една интересна добавка, апликация, която е в състояние да разпознава написани телефонни номера, URL адреси, QR кодове или имейл адреси, ползвайки камерата. Интересно, нали? Има и още - същата функция може да разпознава конкретна видео игра, тв предаване или даден филм, изкарвайки и допълнително линк към филмовата база данни IMDb. Това напомня на програмките, които много сегашни телефони имат за разпознаване на конкретно музикално парче.
 
Fire и Google
 
Свикнали сте на присъствието на Google в съвременните Android устройства, нали? На вградената търсачка, Карти, Gmail, Drive и т.н. Google принципно предлага Android като платформа с отворен код и Amazon взеха най-основните компоненти от изходния код, за да развият нужния им софтуер, като създадоха съвсем нов интерфейс около него. Недостатъкът е, че няма Google в него. Но пък предимството е, че ще можете да си инсталирате и ползвате Android приложения на своя Fire телефон. Но вградени в софтуера апликации на които сте свикнали като YouTube, Google Play, или Gmail, няма да намерите. И няма да можете да инсталирате тези неща по-късно, освен ако не решат да намалят рестрикциите в даден момент. Ще бъдете така да се каже на територията на Amazon, така че можете да ползвате Amazon App за различни разработени за платформата апликации,  Amazon Prime за филми и Amazon Music за музика. На мен не ми звучи добре, но знае ли човек как ще се развие всичко това, а може и да не е толкова зле :).

Въпреки че най-вероятно ще се появят потребителски ROM-ове (модифицирани версии на Android, които да се инсталират на руут-нати телефони), то вероятно ще отнеме известно време.

No comments:

5 удачни решения за компактен цифров фотоапарат

Aко е вече време за подмяна на стария ви фотоапарат, тук в Какво, къде ще опитам да направя подбор с 5 от успешните компактни цифрови фот...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...